Jídlo pro naše tělo představuje lék, stejně tak se však může stát rychle jedem. Mnoho lidí stále ještě netuší, jak moc velký má strava vliv na fungování těla i psychiky. Zdravý trávicí systém je jedním ze základních předpokladů pevného zdraví. Právě proto je ideální začít vnitřní cestu k uzdravení vědomou péčí o zažívací soustavu.
Cítíte se dnes podráždění? Jste unavení, protivní a říkáte si, co to s vámi zase je? A co jste dnes jedli? Každodenní strava ovlivňuje náš život na mnoha úrovních, ať už chceme nebo ne. Takže pokud jste své jídlo ve spěchu zhltali, nacpali jste se klasicky trochou cukru, pečiva, zalili to kávou a během dne pořád něco uzobávali, není se čemu divit, že vaše tělo z toho není nadšené a necítí se dobře.
Spoustu lidí si na tento stav už zvyklo, a jelikož nemají srovnání, ani netuší, že je něco špatně. Mě strava vždy zajímala, vyzkoušela jsem toho opravdu hodně a tak mám to štěstí, že už dokážu vnímat signály vlastního těla a mám s čím srovnávat.
O to víc jsem se začala o stravu zajímat, když do mého života přišel tinnitus. V té době jsem už dlouho jídlo moc neřešila. Rekonstruovali jsme byt a tak jedení většinou probíhalo v rychlosti ve formě nějaké nezdravé donášky z fastfoodu. To se nejen podepisovalo na vzhledu mého těla, ale také na jeho funkčnosti. Byla jsem neustále unavená, pořád mě honily chutě na sladké, byla jsem protivná a celkově jsem se necítila ve své kůži.
To, že je tinnitus možné ovlivnit stravou, jsem si pak mohla brzy vyzkoušet na vlastní kůži. Jelikož tinnitus úzce souvisí s naší psychikou a stavem fyzického těla, je jasné, že pokud se zdravě vyživíme a dodáme tělu potřebné látky, minerály a vitamíny, pomůže nám strava na všech úrovních a tak i tinnitus může brzy začít slábnout a odcházet do ústraní.
Je potřeba reálně zhodnotit nejen svou stravu, ale i zvyklosti s ní spojené. Lidé se naučili jíst ve spěchu, u televize, notebooku, klidně i s mobilem v ruce. Tělo nemá šanci ani zaznamenat, že něco snědlo, když musí vnímat tolik vjemů a ruchu současně. Když jsou tyto nevhodné návyky navíc doprovázeny i špatnou stravou bez potřebných živin, není se potom čemu divit, když tělo po čase chřadne, rychleji stárne a je nemocné. Nevhodná strava nás velmi zatěžuje, oslabuje, vede k zánětům, způsobuje úzkosti, deprese, zvyšuje náchylnost k různým nemocem.
Na jedení si musíme udělat dostatek času a klid. Věnovat jídlu naši plnou pozornost, dostatečně sousta žvýkat, prosliňovat a hlavně tělo pozorovat, co mu dělá a nedělá dobře. Vybírat si zdravé potraviny bez pesticidů a chemie, nakupovat na místních farmách, zajímat se odkud všechny kupované suroviny pochází a pokud je možnost, sami si potraviny pěstovat.
Jak jsem já konkrétně změnila svoji stravu, co jsem ze svého jídelníčku vyřadila a co do něj zároveň přidala, si můžete přečíst v mém ebooku Tinnitus jako Dar.
Začněte malými krůčky a postupně vytvářejte nové návyky svého stravování, vaše tělo se vám brzy odvděčí a i otravné pískání uší začne postupně odeznívat.
Říká se, že ve střevě se nachází naše „JÁ“, vůle a intuice. Životní síla je uložená v zažívacím traktu a my ji musíme co nejvíce podpořit. Ve střevě člověka sídlí 75 až 125 bilionů bakterií. Pokud se s nimi náležitě nezachází a ve střevě nepřevažují zdravé bakterie, velmi snadno dochází k nerovnováze a tvoří se živná půda pro nejrozmanitější nemoci.
Zažívací ústrojí můžete snadno vyléčit vynecháním některých běžných potravinových jedů. Zdraví je dále třeba podpořit zdravými potravinami a přirozeně vyskytujícími probiotiky, které se nacházejí v čerstvých a živých potravinách. Úžasným zdrojem mohou být například klíčky. Naklíčená semínka řeřichy, vojtěšky, čočky, přirozené mikroorganismy na listech a slupkách ovoce i zeleniny (domácí, od farmářů, ne s postřiky ze supermarketů), divoké byliny.
Pokud vlastníce zahrádku nebo máte přístup k ekologické farmě, máte vyhráno. Hlavní je jíst plodiny čerstvé, syrové, nemyté a dle našich místních podmínek a ročních období. Na povrchu potravin se nachází miliony životodárných probiotik a mikroorganismů. Musíte však sami zvážit, do jaké míry jsou vámi dostupné potraviny vhodné ke konzumaci nemyté. Je nutné znát jejích zdroj a mít jistotu, že se na plodinách nenachází žádné toxiny a další znečišťující látky.
Udělejte si ze své stravy radost, ne stres. Není potřeba se šikanovat přísnými pravidly. Stačí před jídlem trochu přemýšlet, ptát se sami sebe, zda nám daná surovina něco prospěšného přinese nebo akorát zatíží náš organismus.
Pokud je vám po snědeném jídle těžko, cítí se unaveně, nafoukle a nejraději byste zalehli, je to jasný ukazatel toho, že nešlo o žádné vhodné jídlo, které by vás podpořilo na cestě k uzdravení a trvalému zdraví. Naslouchejte svému tělu a vnímejte jeho signály, rychle tak zjistíte, co potřebujete.
Nemusíte být stoprocentní, ani já nejsem. Ráda si dám v létě ve městě zmrzlinu nebo jinak „zhřeším“. Důležité ale je, jak se stravujete většinu času. Jezte a dělejte to nejlepší, co můžete a to vše s radostí a s láskou k sobě samým. Připravujte si jídlo hezké i pro oko a radujte se z něj.
Zároveň prosím vezměte také na vědomí, že každý jsme jiný a každému může vyhovovat něco jiného. Nenechte se mást módními stravovacími trendy, nýbrž naslouchejte sami sobě.
Přemýšlejte nad tím, co jíte a jaký vliv to má na váš organismus. Mějte pod kontrolou, co vstoupí do vašeho těla. Uděláte tím obrovský krok k uzdravení. Organismus potřebuje maximální možnou podporu, aby se mohl hojit a zachovávat optimální zdravotní stav. Pečlivě čtěte informace na obalech a štítcích, rozhodujte se, jak nejlépe dovedete.
Dobrou chuť a krásné dny vám přeji.
Bára